Prima pagină » Etnografie
Credinţe populare Imprimare Email


traditii-de-pasti-in-valcea-i10211Credinţe şi obiceiuri legate de sărbători - în Slătioara de ieri şi cea de azi, reper fundamental şi răspuns la multele probleme ale omului este credinţa.

Legendele şi ritualurile, sărbătorile religioase şi nu numai, în Slătioara au un rol şi o importanţă foarte mare. Sărbătorile populare, cu toate că au o importanţă mai mică astăzi, se ţin cu sfinţenie şi sunt îndeosebi legate de ciclurile vieţii şi păstrează elementele tradiţionale specifice zonei.

Ele sunt zile bine determinate de calendarul bisericesc sau nu în care nu se lucrează, nu se spală, nu se sapă, etc., fiind în general restrictive în privinţa muncii, deci şi un prilej pentru odihnă. De foarte multe ori partea spirituală lipseşte, predominând în general elementul hedonist.

Marile sărbători creştine cum ar fi Boboteaza, Înălţarea, Paştele, Crăciunul, Sf. Ion, Sf. Gheorghe, Sf. Vasile, Sf. Ilie, Sf. Maria, etc. sunt sărbători care se ţin cu sfinţenie mai ales că acestea reprezintă şi hramul bisericilor din Slătioara.